RAAD EENS…

Waarde goochelvrienden,
Raad eens wat ik van Sinterklaas heb gekregen? Het prachtige, magische, oogstrelende boek van Ben Kleyn. Het bestaan daarvan heeft u als goochelliefhebber vast niet gemist, maar heeft u het al in uw bezit? Zo niet, schenkt u het dan uzelf als Kerstcadeau, u zult er geen spijt van krijgen. De afgelopen twee jaar heeft Ben Kleyn het tot zijn doel gemaakt de goochelwereld te portretteren. En wat is het een genoegen om al die markante goochelgezichten gevangen te zien in zijn betoverende stillevens. Ik ben heel erg trots op dit boek omdat het ook een kroniek en naslagwerk is waarin de Nederlandse goochelwereld is vastgelegd voor toekomstige generaties. Wat is ons palet aan goochelaars dan rijk. En dan nog mis ik vele gezichten uit onze gelederen in het boek. Ook buitenlandse grootheden staan in het boek waardoor het een internationale allure krijgt. Een voorproefje van het boek in de vorm van een foto expositie was al te zien bij het laatste Dutch Festival of Magic in Hoofddorp, maar nu dus álle foto’s in een prachtig boek.

Magic-Portraits-Ben-Kleyn

KLIK MET EEN FOTOGRAAF

Voor mij is het alweer anderhalf jaar geleden dat ik door Ben Kleyn werd gebeld. Hoe en waar ik op de foto moest maakte niet zoveel uit: het kon ook thuis. Ik raakte wel gelijk in een soort ongemakkelijkheid: wie ben ik en wat moet er dan voor magisch op de plaat vastgelegd? Bij de fotosessie zelf in de Droomfabriek in Haarlem was er gelijk een ‘klik’ met Ben en klikte hij er zelf ook al snel lustig op los. Juist door mij als mijzelf en als één van mijn ‘alter ego’s’ te portretteren heeft hij mij paradoxaal genoeg weten vangen zoals ik ben. Na de shoot heb ik Ben meerdere keren vol vuur en enthousiasme aan de lijn gehad. Wat een passie heeft deze kunstenaar en dat is terug te zien in zijn werk. Wist u dat hij ook vele politici en cabaretiers portretteerde en de stad Rotterdam op magische wijze in beeld bracht? Al snel had hij zelf een enorme foto laten printen van ‘Ordinary Day’ en ik kreeg een foto gestuurd door Ben van dat werk bij hem thuis op de grond. Juist dit ‘andere’ perspectief deel ik graag met u. Zelf heb ik twee van zijn foto’s hier op kantoor hangen en het is hem gelukt dat ik met plezier naar mezelf kan kijken.

VERHEUGEN EN VERWONDEREN

En dan wacht ons nog een magisch boek van Nederlandse bodem. Door verwonderaar Arjan van Vembde, die ook al vele bijdragen schreef voor de Informagie en als coördinator columns optrad. Het is ongelooflijk dat deze man geen fulltime goochelaar is, waar ik mee bedoel dat hij het er gewoon ‘bij doet’ naast zijn werk als trainer en organisatiedeskundige voor de gemeente Amsterdam. Arjan heeft in het verleden prachtige acts gemaakt, zoals zijn onvergetelijke ‘Lied van de parel’ waarin het verhaal van Alice in Wonderland zit verwerkt. Hij treedt ook regelmatig op in de Salon der Verzen, zoals recent in het Pianola Museum, waar zijn magie prachtig kleurt bij de poëzie van deze literaire voorstellingen. En Arjan levert als magisch leermeester al jaren een bijdrage aan de succesvolle Juniorenweekenden van de NMU in Lunteren. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij aan zijn boek gewerkt en ondertussen is hij nog getrouwd en op wereldreis geweest. Ik zie Arjan als een goochelfilosoof en ben heel benieuwd naar zijn reflectie op 20 jaar trucs, theorie en psychologie. Het boek opent en eindigt met een sprookje, gaat vooral over psychologie en beïnvloeding en de 4 rollen die de goochelaar kan aannemen. Natuurlijk staat het ook vol trucs met uitleg. We kunnen vast veel van deze ‘verwonderaar’ leren. Arjan vertelde me dat het nog een heel werk is voor het boek af is, maar in het late voorjaar kunnen we ons erop verheugen.. en erover verwonderen natuurlijk.

'Verwonderaar'-door-Arjan-van-Vembde

MAGIE OP DE DREMPEL

Als ik zo aan het schrijven ben, dan merk ik het al: er is weer rijkelijk veel te beleven voor de goochelaar zo op de drempel van 2018. Op oudejaarsavond worden we getrakteerd – naast Youp en Matthijs – met een oudejaarsspecial van Victor Mids. Dat is toch een grote verdienste van Victor en zijn team om die plek op prime time te veroveren. In het nieuwe jaar struikelen we over de evenementen: op 5 januari een workshop en lezing van Think bij de Magicshop en op 13 januari het Nieuwjaarscongres van Magic Care én de Crazy Carrousel-dag van Leo Smetsers in Oirschot. Genoeg gelegenheid om elkaar het beste voor 2018 te wensen. Een NMU-nieuwjaarstreffen staat dan ook niet op de agenda dit jaar, om overkill te voorkomen. Een voorjaarstreffen echter wél!

VOORJAARSTREFFEN OP 11 MAART: GI GA GOOCHELDAG UTRECHT

Een datum die u zéker in de agenda moet zetten is zondag 11 maart. Dan organiseert de MKCN, samen met het evenemententeam van de NMU in het geheel gerenoveerde ‘Vorstelijk Complex’ -oftewel het ZIMIHC theater – in Utrecht een nieuwe editie van de GI GA GOOCHELDAG. Nu al kan ik verklappen dat Niek Takens, Zippo en ook Jim Ketting Olivier (van Magus Utopia) zullen optreden. Daarnaast een Magic Market en workshops, kortom een hele dag magie voor de héle familie!

Ik hoop u met een betoverende glimlach te mogen begroeten in het nieuwe jaar en wens u namens mijzelf en namens het Dagelijks Bestuur van de Nederlands Magische Unie heel prettige en sprankelende feestdagen en alvast een gelukkig, gezond en magisch 2018.

Het boek ‘Magic Portraits’ door Ben Kleyn is te bestellen als paperback en hardcover via deze link:
Magic-Portraits-2

Het boek ‘Verwonderaar’ door Arjan van Vembde wordt einde voorjaar 2018 verwacht.