DE WALLEN GEWERKT

Op dit moment zit ik op een heerlijk Spaans balkonnetje met uitzicht links op de Atlantische Oceaan en rechts de wijk Barranco waar ons appartement in gelegen is. Echt… het is hier fantastisch, nog een stuk mooier dan de website thuis beloofde en met een dochter van twee is er veel te beleven. Toch maak ik vanavond even tijd om mijn schuldgevoel van me af te schrijven. Want morgen is het tijd voor een reis naar het dierenpark en daarna zitten we al weer bijna in het vliegtuig naar huis.

Net voor mijn vakantie heb ik me werkelijk helemaal de wallen gewerkt om ‘onbezorgd’ op reis te kunnen. En vast om mijn ‘onmisbaar’ te doen voelen verscheen de avond voor vertrek het mailtje van de redacteur columns in mijn inbox of ik snel mijn bijdrage aan de Informagie wilde verzorgen. De plaaggeest!

EVEN LANDEN

Ik heb het dus even uitgesteld tot ik was ‘geland’, letterlijk en figuurlijk. En zeg nou zelf: het heeft ook wel zo zijn charme: dit schrijven van uw ‘correspondent buitenland’. En hoewel ik alweer meer heb geschreven aan inleiding dan ik wilde, zeg ik u: ik hou het kort. Want hoewel ik dan nu pas begin met het schrijven van de column, de mail en berichten over de NMU en FISM heb ik de afgelopen dagen toch hier en daar ook moeten beantwoorden.

IK GA OP REIS EN IK NEEM MEE…

Ik neem u even mee terug naar Nederland, want ik ben benieuwd. Wat ieder zoal nodig heeft aan toiletartikelen en boven- en ondergoed dat interesseert me niet. Maar wat neemt u mee om te goochelen. Ten eerste heb ik geleerd dat je altijd en overal goochelaar moet zijn en op de vraag: ‘Laat eens wat zien’, geen nee mag verkopen. Sterker nog…deze vraag kun je maar beter voor zijn. Dus: iets van je vaste materiaal gaat sowieso mee. Elastiekjes, kaarten, peddletruc en vooruit, een ringenspel. Maar daarnaast wil ik altijd wat leren, lezen over goochelen en het liefst iets nieuws in de vingers krijgen. Met mij ging mee om te (her-) lezen: Close-up van David Stone en een muntenroutine van Paul Richards die hij op het afgelopen DFoM liet zien. Ik ben zo benieuwd hoe dat bij u gaat? Ik maak dus een mini-goochelkit waar ik alles inprop. Een plastic box en vol is vol. En die box is de afgelopen jaren kleiner geworden.

LICHTGEWICHTER KÁN NIET

Er hoeft ook niet meer zoveel mee. Geen cd’s met instructie, want die kan ik vaak online zien en met een grote hoeveelheid lezingen en trucs die ik online kocht en altijd kan ‘zien’ op telefoon of IPad, hoeft er eigenlijk amper wat mee. En, zei ik oprecht vol trots, wij hebben natuurlijk onze digitale Informagie en dat is in deze gevallen heel handig want lichtgewichter kán niet. Ik herinner me de vakanties waarin er een stapeltje Informagies meeging. Alweer een hele tijd terug.

ER UIT GEPIKT BIJ DE DOUANE

Kent u het effect waarbij een gekozen kaart als een soort brandblaar op duim en wijsvinger verschijnt? Ik had daar ooit een gimmick voor: een metalen kruis met voor de harten kaart een ronde kant, de schoppen een rechte en zo voort. Het lijkt op een klein Ninja kruis. Wel… dat vond de douane ook. Ik ging vijf weken naar Australië en wij hadden een tussenlanding op John F. Kennedy Airport en in de nadagen van 9/11 werd ik daar met stevige overtuigingskracht uit de rij gehaald. Of ik ‘ weapons’ in mijn ‘handluggage’ droeg en even mee wilde komen. Ik mocht mijn tas niet meer aanraken en terwijl mijn bagage laag voor laag werd gepeld en de spanning steeg, kwam de ‘ magic box’ tevoorschijn. En wie gelooft je als je in je afritsbroekje staat, dat je ‘magician’ bent en hoe leg je sowieso uit wat de ‘use’ is van deze ‘gimmick’ met rare punten en vreemde opdruk. En dan versprak ik me ook nog door eerst uit te leggen dat je er een brandblaar mee kunt laten verschijnen. ‘ Dus toch een wapen’ las ik in hun ogen. Nee, ik zat even in het vliegtuig naar “‘nowhere’ op dat moment.

IK GA OP WERELDKAMPIOENSCHAP EN IK NEEM MEE…

Hoe zou het Lodewijk, Zippo en Niek vergaan met hun bagage? Gezien hun prachtige acts zullen zij ook onverklaarbare artikelen in de koffer hebben. Ik hoop dat ze dit nog lezen en anders vertel het ze, maar wat wens ik jullie ongelooflijk veel ‘ToiToiToi’ in Busan. We zijn er met zijn allen zo trots op wat jullie hebben bereikt met je act en we hopen op veel waardering, applaus en een héle hoge score bij de jury. Van hun belevenissen kunt u op de hoogte blijven via de NMU social media, want de redactie heeft leuke dingen geregeld!

DE ZOMER WAS AL BEGONNEN

En natuurlijk moet ik even terugblikken op de heel bijzondere Boulevard of Magic. De dag begon met een onheilspellende zeemist, gemengd met de rook van een beddenfabrikant die in de fik stond. Maar de straatgoochelaars triomfeerden. En hoe leuk is het eigenlijk dat in de prelude naar het zomerseizoen, waar veel goochelaars voor een straatact of buitengoochelen worden gevraagd, wij in Nederland een echt Straatgoochelkampioenschap hebben. Het niveau was hoog dit jaar en ik wil opnieuw de winnaars feliciteren, maar ook alle deelnemers en organisatie heel erg bedanken. Want of je met een prijs naar huis gaat of voor de eerste keer je kunsten op straat vertoond, het festival maak je samen.

Blij was ik dat ik Herman Koster een pluim mocht uitreiken en het werkt. Hij was er verguld mee!

DUTCH FESTIVAL OF MAGIC 2019

Het nieuws gaat snel, zeker met de NMU die om de jonge doelgroepen te bereiken ook op Facebook en Instagram te vinden is, maar ik schrijf het u ook graag: in 2019 komt er weer een ongelooflijk Dutch Festival of Magic! Thuisbasis is weer het vertrouwde ‘ alles onder 1 dak’ van de Reehorst. Want hotel en theater bij elkaar, dat is erg lekker. In 2019 aangevuld met een nieuwe locatie op loopafstand, het Akoesticum, waar het close-up concours of lezingen wellicht een plaats krijgen. In september gaat het Algemeen Bestuur er al vergaderen ter kennismaking.
Dan zal ook de internationale ‘Hans Klok Trophy’ voor de jeugd een plek in het festival krijgen, wat een aanzuigende werking op het jonge publiek zal hebben.

Ik schreef het al hierboven: een festival maak je samen, als artiest en organisatie maar net zo goed ook als bezoeker. Dus zet 30, 31 mei en 1 juni 2019 nu al in je agenda. En zegt het voort! Het wordt onvergetelijk en niet te missen.

Jasper Oberon
President van de Nederlandse Magische Unie